Skip to content

Vi skal være mere miljøvenlige

Vi hører tit om det i nyhederne, aviserne eller andre medier, hvordan vores klima ændrer sig hele tiden. Store områder med is smelter, temperaturerne stiger, naturkatastrofer menes at blive værre, osv. Alt sammen noget som menes at have forbindelse med drivhuseffekten, som dannes ved for meget CO2 udslip i atmosfæren.

jffn.dk-co2

Problemet har jo egentligt været undervejs i mange år, men der kom formentlig mere fokus på klimaforandringer, da politiker og filmproducer Al Gore lavede en dokumentarfilm om problemet, for en del år siden. Efterfølgende havde regeringerne verden over ekstremt meget fokus på problemet, og der blev afholdt op til flere topmøder omkring hvordan man kunne formindske b.la. CO2 udslippet verden over.

Læs også: Sådan læser du køleskabets energimærkning

Der har dog de senere år været en smule mindre medie fokus på problemet, men det ser ud til at ændre sig her i 2014 og formentlig også i 2015. For en uge siden afholdte FN nemlig et stort topmøde i New York, hvor der var repræsentanter fra de fleste lande i verden, og her var et af punkterne på dagsorden klimaforandringer. Endvidere var der gæstetalere af kendte personer som Leonardo DiCaprio, Viktoria Beckham, mfl. Hvilket uden tvivl har været et mål om at få mere medieopmærksomhed.

Du kan se Leornardo’s overbevisende tale, som har fået stor viral opmærksom – i dette Youtube klip: http://www.youtube.com/watch?v=ka6_3TJcCkA

Hvad kan vi i Danmark gøre for at værne om miljøet?

Det er virksomhederne rundt om i verden som ofte er de største syndere, når man taler om CO2 udslip. I Danmark har virksomhederne dog altid været gode til at værne om miljøet, og være på forkant. Men det kan altid blive bedre, og der vil altid være muligheder for at optimere i fx produktionen, reducere energispild, mm. Her vil man b.la. kunne nedsætte brugen af de fossile brændstoffere, som leder CO2 ud i atmosfæren.

Virksomhederne kan fx rådgive sig med miljøbevidste ingeniører – som er på forkant med de nyeste teknologier, og som ved hvilke steder i produktionen der kan optimeres og spares.

Alternativt kan virksomheden overveje at bruge alternativ energi, som fx vindenergi, solenergi, mm. Som supplement til de faste energikilder.

Som private person kan vi også gøre en forskel

Selvom det er virksomhederne som står for at lede mest CO2 ud, så har vi som privatpersoner også et stort ansvar. Der er mange steder i hjemmet som der kan optimeres indenfor, og det kan b.la. være indenfor områder som:

  • Reducering af strømbrug, ved at tænke over sit forbrug og bruge energi produkter, mm.
  • Reducere varmespild, ved fx at isolere sit hus ordentligt, og få lavet et energispilds tjek på huset.
  • Bruge miljøvenlige produkter og services i hverdagen, så man støtter op omkring de virksomheder som gør en forskel.
Published inAndetmiljø