Skip to content

Sådan læser du energimærkningen på dit køleskab

I dag har elpærer, hårde hvidevarer, lamper og meget andet en energimærkning.

Du har helt sikkert set mærket, men er du også klar over hvad det betyder, og hvor stor en betydning en god energimærkning kan have for din elregning?

A, A++ og A+++ hvilken mærkning skal du vælge?

EU’s energimærkning har også fundet vej til køleskabene, du vil derfor kunne se denne mærkning, når du skal købe dit nye køleskab.

Om dit køleskab er mærket med A, A++ eller A+++ har betydning for, hvor meget du kan regne med, at skabet bruger i kWh om året.

køleskab-energi

På Energistyrelsen hjemmeside har de sammensat en tabel, der gør det overskueligt for dig som forbruger, at få et overblik over hvor stor en forskel de forskellige mærkninger har.

Dette eksempel stammer fra før omtalte hjemmeside, det viser hvor stor en forskel der er i forbruget i et køleskab der kan rumme 150 l, tallene viser kWh/år.

Energimærkning:

A 158
A+ 126
A++ 95
A+++ 63

Hvis du er blevet nysgerrig omkring, hvad det vil sige i kroner og ører, så skal du gange kWh med din elpris, og du vil kunne se, hvor meget et køleskab i den størrelse med den angivne mærkning vil koste dig.

Energimærkningen på køleskabe går fra D til A+++, hvor A+++ er den bedste mærkning.

Energistyrelsen laver løbende test af forskellige produkter for at sikre, at energimærkningen stemmer overens med det der står på produktet.

Køb det rigtige køleskab

Ud over at dit nye køleskab skal have en god energimærkning, har du sandsynligvis også andre krav til, hvilke funktioner et køleskab skal have.

koele-skab

Har du en stor familie så er rummeligheden i fokus, er du interreseret i indretning så spiller designet en rolle for dig.

I stedet for at bruge timevis på, at gennemgå sortimentet hos samtlige hårde hvidevarer forhandlere, kan du i stedet bruge tiden på, at læse testresultater på Boligjournalen.dk.

På siden er der samlet en række køleskabe, fælles for dem er, at de har været “bedst i test” hos Forbrugerrådet TÆNK eller hos Ret & Rön.

Et par af de parametre der er fokus på i beskrivelsen af køleskabene er energiforbrug, farve/materiale og kølekapacitet.

Køleskabene ligger med en energimærkning A++ og A+++.

Under beskrivelsen af nogle af køleskabene findes der et videoklip.
I videoklippene vises køleskabene frem af en kvinde, hun fortæller om køleskabenes funktioner, hvilket er en god mulighed for dig, for at lære varen at kende, før du gør et online køb.

Forbrugerrådet TÆNK og Råd & Rön

Udover at have fået Eu’s energimærkning, er mange hårde hvidevarer også blevet testet af det danske Forbrugerråd TÆNK og det svenske Ret & Rön.

test-paa-nettet

Testresultaterne er en hjælp til dig som forbruger til at træffe et godt valg, når du skal købe nye hårde hvidevarer til boligen.

Forbrugerrådet TÆNK er medlemsorganisation med mere end 71.000 medlemmer.

Her testes der hvert år produkter indenfor 40-50 produktkategorier.

Ved køb af nye hårde hvidevarer, kan du på forhandlernes hjemmesider søge på “bedst i test” eller “testvinder”, hvor du vil kunne se de mærkede produkter.

Published indecormiljø