Skip to content

Hvad du bør vide om en kikkert inden du køber den

En kikkert kan være super god lir og ikke mindst praktisk at have med sig rundt omkring. Mange bruger kikkerten som en del af deres arbejde, eller på et højere hobby plan hvis de fx er jægere, fisker eller måske naturforskere? En kikkert er med andre ord uundværlig for folk som befinder og opholder sig meget i naturen.

Female hiker looking through binoculars

Teknologien indenfor kikkerter er ligesom så meget anden teknologi blev forbedret væsentligt igennem årene, og i dag kan man få kikkerter som kan klare næsten alle opgaver – også selvom det er mørkt og der ingen sigtbarhed er.

Når man skal ud og købe en ny kikkert så kan det være svært at vide hvad man skal kigge efter, for de kan alt sammen en masse forskelligt, og der findes rigtig mange avancerede fagudtryk. Vi har prøvet at samle nogle af begreberne herunder, samt forklaret nærmere om hvad de betyder.

Coating

Ny moderne kikkerter som bliver produceret nu-til-dags kommer med mange linser indeni, da det giver en bedre billedgengivelse. Hver gang disse linser reflekterer en del af det lys som kommer ind, taber kikkerten lidt af lysstyrken, hvilket resultere i et mørkere synsindtryk af kikkert brugeren.

Derfor når kikkert producenterne laver kikkerter, pålægger de en coating på linserne for at gøre noget ved dette mørke synsindtryk. Coatingen bliver ofte pålagt i flere forskellige lag, og i nogle tilfælde helt op til 30 lag eller mere.

Varianter af coating:

Fuldt ud coated: Glasfladerne er delvist coated, og der opnås en lysgennemgang på cirka 85 procent.

Multicoating: Den udvendige del af optikken er pålagt coating, hvilket giver en cirka lysgennemgang på 90 procent.

Fuldt ud multicoated: Alle linser, men også prismer er belagt med coating, resultatet er en lysgennemgang på cirka 95 procent.

Dæmringstallet

Dæmringstallet er et begreb som bruges til at fortælle noget om hvor god kikkerten er under dårlige lysforhold. Man kan bruge dæmringstallet til at sammenligne med andre kikkerter.

Vil man fx gerne have en kikkert som skal være lysstærk i dårligt vejr, skal man gå efter en kikkert med et højt dæmringstal.

Linser & prismer

I de kikkerter som bliver produceret i dag, bruges der i de fleste tilfælde Bak4 og Bk7 prismer.

Bak4 linsen bliver produceret i et optisk glas, som gør at den er i stand til at levere den bedste lystransmission, men også en ensartet lysfordeling.

Bk7 derimod bruges oftere i de lidt billigere kikkerter, og den giver som udgangspunk cirka 40 % mindre lystransmission.

Kilde: http://kikkert-shoppen.dk/kikkert-guide ( her finder du komplet guide)

Vejled dig med fagfolk hvis du er i tvivl

Vi fik nævnt nogle af de vigtigste begreber ovenover, og hvis du gerne vil have dem uddybet, eller lære mere omkring andre vigtige aspekter når du skal købe en kikkert, så følg kilde henvisningen.

Endvidere anbefales det at tag en snak med en ekspert på området, hvilket kan være din lokale kikkert shop, eller ved at tag en dialog med nogle af webshopsene online.

Hvis du handler online fordi du gerne vil spare penge, så kan vi anbefale: http://kikkert-shoppen.dk/

Published inmiljøude