Skip to content

Gode miljøtips – 3 tips til bedre miljø

Den eksponentielle udvikling har en bagside, og at være ”med på vognen” kræver en næsten konstant udskiftning af brugbare produkter. Mange firmaer i Danmark vælger at skrotte deres funktionsdygtige computere. Det er ganske enkelt nemmere og billigere end genbrug eller gensalg, og man kan hurtigst muligt fortsætte sin forretning. Men hvad sker der egentlig med det ”uddaterede” elektronik?

Den internationale miljøorganisation Greenpeace kunne i 2008 afsløre at størstedelen af den vestlige verdens (inklusiv Danmark) brugte produkter ender i udviklingslande som Ghana og Nigeria. Såkaldt ”E-waste” findes i bjerge i de fattige områder, hvor fattige finder deres levebrød i de mange legeringer og printplader.

e-waste-photo

Det er en billig og bekvem løsning, der har store konsekvenser. For de utallige produkter indeholder næsten alle sundhedsskadelige kemikalier, og efter et stykke tid bliver disse stoffer udsendt i en sky af farlige gasser. I Kina, Ghana, Indien og Nigeria er der dårlig eller ingen lovgivning på området, og lossepladserne bliver en arbejdsplads for alt for mange børnearbejdere.

Dansk IT virksomhed genbruger bærbare computere

En ny dansk virksomhed, refurb.dk har gjort det til sin mission at give disse brugte computere nyt liv. Refurb køber virksomhedernes brugte computere, og efter en fuldstændig genstart, sælges de brugte computere med 2 års garanti. På den måde er computernes levetid næsten fordoblet. Dermed skaber Refurb et helt nyt marked, der måske får sin guldalder i skyggen af vores enorme forbrug. Se de billige bærbare hos Refurb.dk.

Elektriske pærers levetid

Den konstante udskiftning har med andet og mere end udviklingen at gøre. I 1920’erne var elpærer ved at blive hvermandseje, og da pærerne havde en gennemsnitslevetid på 2500 timer begyndte forbruget at falde. Derfor besluttede Philips, Osram, General Electric og andre producenter af elpærer at begrænse elpærers levetid til 1000 timer.

På den måde kunne man sikre, at forbrugerne ville fortsætte med at købe. Det kaldes også ”planned obsolescence”. Desværre viste idéen sig at være ekstremt indbringende, og planned obsolescence spredtes til utallige producenter.

En god Youtube video om computer affald

Selv i dag, hvor vi som aldrig før lever under konsekvenserne af vores grådighed, bruges konceptet stadig. Det forklares glimrende i the story of electronics, en kort youtube video.

Hvis vi forlænger levetiden på vores elektronik ved at købe brugt, reparerer produkter når de går i stykker, og sender produktet til genbrug til sidst er vi godt på vej til en mere ansvarlig verden.

Så vore tre gode tips er: 1) Genbrug computere og andet IT udstyr 2) Køb elsparepærer 3) Følg med i Green Peaces aktioner og hold dig opdateret.

Published inmiljøude