Skip to content

Færre og færre går til tandlægen

Regningen for tandrensning og undersøgelse hos tandlægen steget fra ca 300 til ca 500 kroner. Det er en oplevelse som især mange Østjyder har fået, efter at det blev politisk bestemt, at man nu kun kan få tilskud fra sygesikringen til den første af to årlige kontrolbesøg hos tandlægen.

Der er derfor mange der er begyndt at vælge det andet besøg fra, og dermed kun besøge tandlægen en gang om året. Mange tandlæger er derfor bekymret for tandsundheden i den danske befolkningen. De mange tandlæger er bange for, at det stykke arbejde de har gjort for, at optimere de enkelte tandeftersyn for den enkelte, nu bliver sat over styr, mener en tandlæge ekspert.

Især pensionister rammes hårdt
Den omtalte besparelsen går særlig hårdt ud over pensionister, og det er især dem der tidligere også kunne få kommunalt helbredstilskud til tandlægebehandlingen – De kan nemlig hverken få støtte fra sygesikringen eller kommunen, hvis de har behov for mere end en tandlægekontrol om året.

Denne del af befolkningen er sat til, at komme til tandlæge hver halve år, og kommer de ikke afsted, risikere de dels at få huller, men også det der er meget værre.

Overordnet set ser det skidt ud

Hvis man skriver det i tal ser billedet således ud: Fra 2000 til 2004 var en ud af tre af Danmarks 10 procent fattigste ikke til tandlæge én eneste gang. Tager man de 10 procent af befolkningen som er bedst økonomiske stillet er det blot er 1 ud af 17, som ikke har fået tjekket tænder og tandkød. Undersøgelser viser, at det faktisk er en klar linje mellem indkomst og hvor tit man besøger din tandlæge.

Hvis man samler det hele har 580.000 danskere slet ikke besøgt tandlægen i perioden 2000-2004, og som tidligere nævnt, er det primært de fattigste ældre over 69 år. I denne gruppe har mere end halvdelen ikke været hos tandlægen en eneste gang i de fem år.

Til jffn

 

Til jffn2

Billeder lånt fra www.ae.dk

Der kan være mange andre grunde til, at man ikke går til tandlægen. man kan jo eksempelvis lide af tandlægeskræk. Man ille generelt sige, at jo fattigere man er, desto mere trækker man på sundhedsvæsenet. Dog er det lige netop omvendt tandlægeområdet. Og mange eksperter mener, at det i høj grad skyldes, at brugerbetalingen på tandlægebesøg og behandlinger er alt for høj.

Published inAndet