Skip to content

Bør man eje eller lease bil i 2016?

I Danmark har vi førhen haft tradition for selv at eje vores biler, men leasing bliver mere og mere almindeligt, både for private og i erhvervslivet.

Der er en verden til forskel på at eje eller lease sin bil. Ejer du selv din bil, skal du betale værkstedsregningerne, efterhånden som de opstår, men du kan altid sælge bilen igen. Vælger du stedet leasing, er værkstedsudgifterne ofte en del af leasingydelsen, men den månedlige udgift vil typisk være højere end din tilsvarende månedlige udgift, hvis du selv ejede bilen.

Til gengæld har du ingen risiko, hvis motoren pludselig brænder sammen, eller hvis der opstår andre uforudsete uheld.

bil
Det kan være lidt af en jungle at finde ud af, hvilken form der er billigst, for det afhænger af utrolig mange faktorer. Er du til dyre biler, kan leasing være genvejen til at gøre drømmen mulig, hvor der ellers ikke ville være råd. Selv om man næppe kan kalde egen bil for en opsparing, kan man til gengæld ofte være i besiddelse af en vis restværdi i bilen, når lånet er betalt helt ud. Der er altså både fordele og ulemper ved begge scenarier, så du kommer ikke uden om at skulle regne på det konkrete tilfælde, og måske også søge råd og vejledning hos en ekspert på området.

Leasing er genvejen til luksusbilen

Hvis du brænder for at køre i store luksusbiler, kan leasing være en måde at få råd. Værkstedsregningen for eksempelvis en dyr Porsche kan være astronomisk, hvis uheldet er ude. Man kan med andre ord betragte en leasingaftale som en forsikring, hvis vedligehold af bilen påhviler det selskab, man leaser fra. Omvendt vil selskabet naturligvis tage sig betalt for at løbe denne risiko, akkurat som ethvert andet forsikringsselskab.
Leasing kan ske under mange former, og der findes et hav af forskellige leasingselskaber med hver deres specialområder. Et eksempel er Carperformance, som har specialiseret sig i import og rådgivning omkring leasing af luksusbiler. Virksomheden kan være en god allieret, specielt hvis man erhvervs-leaser, hvor reglerne er ekstra komplicerede.

Vedligehold din egen bil løbende

Hvis du selv ejer din bil, er det naturligvis også dig der har ansvar for at afholde alle udgifterne til løbende vedligehold, og her betaler det sig at være på forkant. Allerede ved anskaffelsen bør du sikre dig en grundig undervognsbehandling, for eksempel hos Dinitrol eller et af de andre velrenommerede centre. Det er den bedste start på ”livet” en bil kan få, og i mange tilfælde kan du måske få bilforhandleren til at smide en sådan behandling med i købet, da han typisk vil kunne få rabat hos Dinitrol.

Sørg endelig også for at få bilen løbende serviceret i henhold til servicebogen. Det sikrer dig bedst muligt mod dyre overraskelser på værkstedsregningen, selv om man aldrig kan sikre sig 100%. En servicebog, der er up to date sikrer dig også den bedst mulige pris for bilen, hvis du senere skulle ønske at sælge den videre. I den forbindelse er det også værd at nævne, at rygning i bilen forringer salgsprisen betydeligt. Er du ryger, bør du overveje, om det er prisen værd at ryge under kørslen. Tobakslugt kan ikke senere fjernes, når den først sidder i interiøret.

Published inUncategorized